Een ode aan onze oma's die met zoveel liefde en eindeloos geduld de flinterdunne wafels voor ons bakten.

Het idee

DUTCH LOVE LETTERS is een kunst- en erfgoedproject van ontwerper en Katendrechter Karla de Witte (Klaasje). Een project geïnspireerd op het Kniepertjes recept van haar oma uit Staphorst en de gesprekken met Foong Leoong op het schoolplein in Katendrecht.

'Mijn kinderen gingen naar de basisschool op Katendrecht. Een school met meer dan 25 verschillende nationaliteiten. Na een speelafspraak kreeg mijn zoon of dochter regelmatig een bordje mee naar huis met; Marokkaanse koekjes; Maleise Karipap of Chinese maankoeken. Zo maakten we thuis wekelijks een culinaire wereldreis. Dankzij de expertise van Foong Leong was de keuken van Maleisië & China bij ons favoriet.

Foong en ik, Klaasje, zijn allebei opgegroeid in een ander werelddeel. Maar tijdens het ronddelen van `mijn' Kniepertjes kwamen wij tot de ontdekking dat we dezelfde herinneringen hebben aan deze flinterdunne wafels. Foong at de wafels als Kuih Kapit tijdens het Chinees Nieuwjaar in Maleisië en ik at de wafels als Kniepertjes tijdens het Europees Nieuwjaar in Nederland.
Zij vertelde dat de wafels in Azië de bijnaam Dutch love letters hadden gekregen door een valentijnstraditie van geheime liefdesbriefjes in combinatie met het typisch Nederlands wafelijzer. Vanuit deze gezamenlijke herinneringen uit twee totaal verschillende werelddelen en de naam DUTCH LOVE LETTERS is het idee voor dit project ontstaan en het eigen beeldmerk met een kleine twist op het iconische Hollandse boertje en boerinnetje.

Omdat Foong ging studeren (naast haar werk) koos zij voor een vrijblijvende en adviserende rol in het project. En daarnaast genieten we natuurlijk ieder Nieuwjaar samen van de knapperige Kuih Kapit en flinterdunne Poëziewafels van DUTCH LOVE LETTERS.