Bijzondere dagen voor een Dutch love letter

Een bijzondere dag met een 'liefdesbrief' van oublie en poëzie. Laat je inspireren door ons overzicht van 1-12-019 t/m 14-02-2019.

Westers Nieuwjaar, 1 januari tot midden januari
Vanaf 0.00 uur wens je elkaar een goed Nieuwjaar. Tijdens de oudjaarsviering worden de wafels plat geserveerd. Met nieuwjaar opgerold. Deze opgerolde wafels symboliseren het ongeziene van het nieuwe jaar. De rolletjes worden in Noord-Oost Nederland gedeeld tijdens het nieuwjaarwensen met familie, buren en vrienden bij een glaasje zoete likeur of brandewijn.

Blue Monday, 21 januari 2019
Blue Monday is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. Goede voornemens zijn grotendeels mislukt zijn en de vakanties lijken nog ver weg. De dagen zijn donker en maandag is de eerste dag van de werkweek. Blue Monday valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari.

Gedichtendag, 31 januari 2019
Op de laatste donderdag van januari is het Gedichtendag. Met deze dag gaat traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Iedereen in Nederland en Vlaanderen wordt opgeroepen om deze week poëzie toe te passen in het leven van alledag. Zoals een Poëziewafel bij de koffie of thee.

Poëzieweek, 31 januari t/m 6 februari 2019
De Poëzieweek wordt georganiseerd door Poetry International en heeft ieder jaar een geschenkdichter en een thema. Dit jaar is de dichter Tom Lanoye en het thema is Vrijheid. 'Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en daarom moet zij gevierd worden.'

Chinees Nieuwjaar/Lentefeest, 5 tot 19 februari 2019
Het Chinees Nieuwjaar is een belangrijke Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. Het nieuwe jaar én de eerste dag van de lente vier je op de dag waarop de tweede (soms derde) nieuwe maan verschijnt na het begin van de winter. De datum is afhankelijk van de stand van de maan.
2019 is het jaar van het Zwijn.
In Maleisië en Singapore worden binnen de Chinese gemeenschap opgerolde en driekwart gevouwen Kuih Kapit gegeten als nieuwjaarssnoeperij.

Ieders Verjaardag, Yan Yat, 11 februari 2019
Deze dag valt op de 7e dag van het Lentefestival. Het verhaal gaat dat bij de schepping van hemel en aarde op de zevende dag de mens werd geboren. Op deze dag is iedereen jarig en dus een jaartje ouder geworden.

Valentijnsdag, 14 februari 2019
Dit is de naamdag van de Heilige Valentius (Sint Valentijn). In Engeland en de Verenigde Staten kent Valentijnsdag een traditie van enkele eeuwen. In Nederland pas sinds de jaren vijftig of nog later.
Valentijnsdag is een dag waarop je een bloemengroet of kaartje stuurt aan je geliefde of aan iemand die je dankbaar bent of bijzonder vindt.
In Maleisie en Singapore werden vroeger op Valentijnsdag in de Kuih Kapit geheime liefdesbriefjes gerold. Deze traditie heeft voor de bijnaam Dutch love letters gezorgd.